Táblagépek a hallássérültekért


Táblagépek révén korszerűsíti a hallássérültek oktatását a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája.


A beruházást az Orange mobiltelefon-szolgálató pályázati kiírásán elnyert 40 ezer eurós támogatásból finanszírozzák.

A táblagépekre a kolozsvári Evoline szoftverfejlesztő cég készített egy Drag & Learn (szó szerinti fordításban húzz és tanulj) oktatási programot, amelyet a hallássérült gyerekek oktatására fejlesztettek ki. Kiss Csilla, az iskola igazgatója elmondta: több vizuális didaktikai eszközre van szükségük, hiszen ezek ellensúlyozhatják a hallássérültek tanulási nehézségeit.

Polacsek Tamás gyógypedagógus, a projekt ötletgazdája arról számolt be, hogy a tabletek segítségével úgynevezett oktatási forgatókönyveket állítanak össze. A táblagépek ugyanakkor lehetővé teszik, hogy felmérők írásakor videón, jelnyelvvel is elmondják a feladatot a gyerekeknek, akik könnyebben megértik, mi a dolguk.

Hozzáfűzte: nem elég az informatikai eszközök használatát heti egy informatikaórára szűkíteni, a táblagép bármelyik órán használható. A pedagógus szerint a táblagépek használatához oktatási stratégiára van szükség, ezért a jövőben 200 "oktatási forgatókönyvet" készítenek el. Az Evoline által erre a célra kifejlesztett szoftver költségeinek csak egytizedét fedezték pályázati forrásokból, a fennmaradt költségeket a szoftverfejlesztő cég vállalta magára.

Dr. Barabás László, a cég kutatási és fejlesztési részlegének vezetője elmondta, a gépek szoftverjét a hallássérült gyerekek sajátosságainak megfelelően fejlesztették ki. Használatuk rendkívül egyszerű, elég hozzá a hétköznapokban immár megszokott böngészőprogram. Hozzáfűzte, a projekt második szakaszában az oktatási forgatókönyveket megosztják az ország másik 18 hallássérült iskolájával is, melyek ingyenesen használhatják majd a szoftvert. Ugyanakkor az érdeklődő iskolák közül kettőt Samsung Galaxy Note típusú táblagépekkel is ellátnak.

Fodor Amália, a projektet finanszírozó Orange Alapítvány ügyvezetője elmondta: azért döntöttek a projekt támogatása mellett, mert tetszett nekik, hogy az iskola a többi hasonló tanintézetre is gondolt.

Forrás: www.kronika.ro

További hírek...