Mesék jelnyelven


Folytatja példaértékű kezdeményezését a közmédia, és február 24-étől már a Hetedhét Gyerekhíradóban is jelnyelvi narrátorok segítik a siket és nagyothalló gyerekek tájékozódását.


 

Európában egyedülálló módon, a közmédiában felnőtt jelnyelvi narrátorok helyett gyerekek segítenek élvezhetőbbé tenni a műsorokat a siketek és nagyothallók számára - immár tavaly december óta. A kezdeményezés újabb mérföldkőhöz érkezett: hétfőtől egy testvérpár lesz látható a gyerekhíradóban.

A SINOSZ és az MTVA még decemberben állapodott meg arról, hogy jelnyelvi narrátorok fordítják le az M2 gyerekcsatorna programjait. "A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének nagyon fontos, hogy a hallássérült gyerekek ugyanúgy hozzáférjenek az M2-es csatorna műsoraihoz. Bár teletextes feliratozás korábban is látható volt a műsorokban, ám a siket és nagyothalló gyerekek, a picik még nem tudnak olvasni, és nekik is nagyon fontos, hogy akadálymentesek legyenek a műsorok" - jelentette ki Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke korábban. Elsőként a Postás Pat-ben, majd a Pom Pom mesékben működtek közre jelnyelvi narrátorok, a két kislány pedig hétfőtől látható a gyerekhíradóban.

"Nagy izgalommal tölti el a gyerekhíradó műsorvezetőit és a stábot is a két kislány csatlakozása. Ez egy nagyon szeretetteljes közeg, ezért biztos vagyok benne, hogy egymástól is nagyon sokat fognak tanulni a gyerekek és a fiatal műsorvezetők" - mondta Horváth Vanda, az MTVA gyermek- és ifjúsági műsorainak főszerkesztője.

A két kislány, Sárfány Petra és Patrícia 10 és 12 évesek, szüleik siketek, otthon tőlük tanulták a jelelést. Mint mondták: előfordul, hogy néhány szót nem tudnak, ezért anyukájukkal készülnek fel otthon az előre megkapott szövegekből. Bár a testvérpár számára egyelőre új a televíziós szereplés, a greenboxban a forgatáson úgy mozogtak és jeleltek, mintha természetes közegükben lennének, sőt a híradós kollégák, műsorvezetők, fodrászok előszeretettel tanulják tőlük a különböző kifejezéseket.

forrás: www.sinosz.hu

További hírek...