Kié a felelősség?

Nelson Mandela temetése

Súlyos vétséget követett el a világ szeme láttára, a ceremóniára kirendelt jelnyelvi tolmács.


Világméretű botrányt indított el az a jelnyelvi tolmács, aki Nelson Mandela temetésén, ahol családtagok, barátok, több állami vezető és neves külfödi vendég részvétel vállalta az eseményen való jelnyelvi hozzáférést. Többek között Barack Obama, amerikai elnök beszédét is ő tolmácsolta végig.
A világ siketei között, közfelháborodást váltott ki az eset.

Nelson Mandela a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnöke. Korábban a rasszizmus és a diszkrimináció elleni tevékenysége miatt 27 év börtönre ítélték, ahonnan szabadulva tetteiért, Nobel-békedíjjal jutalmazták.
Dél-Afrika keleti részén, neveltetési helyén helyezték végső nyugalomra. A koporsót ágyúlövések és a légierő gépeinek tisztelgése mellett engedték a sírba.

A búcsúztató beszédet a siketek számára is elérhetővé szerették volna tenni. Erre az eseményre felkért, hivatásos jelnyelvi tolmács, elmondása szerint skizofrén rohamai miatt nem tudta elvégezni rendesen a munkáját. Hangokat hallott és ebből a lehetetlen helyzetből próbálta kihozni a legjobbat. Több forrás is megerősíti miszerint a férfi, habár irtó lendületetesen használta kezeit, semmi értelmeset nem mutatott.

A tolmács, így kommentálta az esetet: "Teljesen tehetetlen voltam. Egyedül maradtam egy nagyon veszélyes helyzetben. Próbáltam úrrá lenni magamon, és magamba tartani, ami bennem végigmegy. Nagyon sajnálom."

A jelnyelvi tolmács munkáját az alább látható linken is megtekinthetik:

http://cink.hu/kamu-jeltolmacs-lobalta-a-kezeit-nelson-mandela-temetes-1481029137 

További hírek...