Jelnyelvet tanulnak a medikusok már Szegeden is


Az orvostanhallgatók fontosnak érzik, hogy megfelelően tudjanak kommunikálni a siketekkel...


A 2009. évi CXXV. törvény értelmében a felsőoktatásban tanuló diákok szemeszterenként 60 órát tanulhatnak térítésmentesen jelnyelvet. 2011 októberétől kezdve a SINOSZ együttműködésével 15 orvostanhallgató számára A1 szintű jelnyelvi tanfolyam indult a SZTE Általános Orvostudományi Karán, amely végén a hallgatók tanúsítványt szerezhetnek - idézte a Sinosz.hu-n megjelent cikket a Közelkép Hírügynökség.

A cikkből kiderül - a diákokat Hangya Dóra, a SINOSZ Csongrád megyei titkára kereste fel -, hogy a hallgatók élvezik az órákat, mivel azok hozzájárulnak ahhoz, hogy szakmai ismereteik jelnyelvi tudással párosuljanak. Azért érzik szükségesnek a jelnyelv ismeretét, mert úgy vélik, az egészségügyben dolgozók számára különösen fontos, hogy kommunikálni tudjanak a hallássérült és siket páciensekkel. "Szerintem nagyon fontos, hogy orvosként ismerjem a jelnyelvet és tudjak megfelelően kommunikálni a siketekkel. Véleményem szerint számos orvos ezt nem tudja, ezért sok esetben rosszul kezelik a szituációt. Hangosan beszélnek, szinte már kiabálnak a hallássérültekkel" - mondta egyikük.

Az orvostanhallgatóknak szóló jelnyelvi képzés elsőként a budapesti SOTE-n indult, bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

A hír forrása: Közelkép Hírügynökség
A forráscikk pontos linkje: http://civilhirek.aspnet.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=890:az-orvostanhallgatok-fontosnak-erzik-hogy-megtanuljak-a-jelnyelvet&catid=45:mozaik
További hírek...